Om

Tjaerdalen Beer & Whisky AB


Vårt namn kommer från vårt läge nära en gammal tjärdal där tjära producerades  i slutet av 1800-talet och in i 1900-talet.


Tjära är en substans som görs från trä och rötter av furu. Förr i tiden var tjäran ofta använd som en vattenavvisande beläggning. Fortfarande idag används tjära som en tillsats för arom i alkohol och livsmedel.


Att producera tjära från trä i Skandinavien går troligen tillbaka till järnåldern. I århundraden, åtminstone från det 14:e århundradet, var tjära bland Sveriges viktigaste exportvaror.


Från mitten av 1700-talet bränndes det mesta av den svenska tjäran i norra Sverige. I början av 1800-talet exporterar Sverige nära 23 miljoner liter tjära årligen. Och from mitten av 1800-talet blir Umeå den största tjärhamnen för export av tjära från Sverige.


Som av en händelse finns också vi i norra Sverige i utkanten av Umeå. Vår tjärdal är en plats som sedan länge har glömts bort och fallit in i skuggan av framtiden. Men här kan man fortfarande se spår som minner om bränder som slutade för många år sedan. I en tid då människans arbete resulterade i några få tunnor av den så eftertraktade produkten, tjära. Ett sätt att arbeta, som de flesta av oss nu har glömt bort, där produkten var resultatet av tid och perfektion. Vårt mål är att ansluta till denna historia och leverera utvalda drycker som också är småskaligt framställda och ett resultat av tid och perfektion.


I tjärdalen värderades tiden och omsorgen som krävdes för att framställa en god produkt. Hos oss översätts god i ordets många meningar; bl a  smakrik, äkta och kraftfull. Så genom att noggrant producera och välja ut produkter som lever upp till kriterierna ställda av Tjaerdalen, försöker vi alltid ge en upplevelse.


Några av våra ledord är kvalitet, omsorg, tid, noggrannhet, Västerbotten, handplockat, minimalism utan krusiduller, natur, träd, skog, landskap, kol och tjära.

Leker vi lite med orden så står vi för Tjärlek.Så våren 2015 bestämmer sig vi, Anders & Peter, för att göra något mer av vårt stora intresse, den erfarenhet och det kunnande som vi fått efter knappa femton år av whiskysamlande och knappa hundra gemensamma whiskyprovningar. Att göra något eget och unikt utan att starta ett destilleri var tanken som resulterade i att vi senare samma år startade företaget Tjaerdalen Beer & Whisky. Att Beer också blev en del av namnet var en självklarhet eftersom Anders har, parallellt med whiskyintresset, även utvecklat en passion för och ett kunnande om just öl. Namnet Tjaerdalen var ett enkelt val då vi båda bodde på Tjärdalsvägen, vägen som fått sitt namn efter ovan nämda tjärdal som en gång i tiden låg här. Vår stavning har vi anpassat för att undvika missförstånd i kontakten med våra utländska samarbetspartner.


Bland våra idéer finns bl a att köpa tunnor med färdiglagrad whisky och sen buteljera i vårt eget namn men också lagra råsprit och ung whisky på våra egna noga utvalda ekfat. Vi använder oss av små fat som gör att whiskyn mognar snabbare än vid användandet av mer traditionella storlekar.


Våra två första buteljeringar lanserade vi i samband med Olofsfors Öl och Whiskymässa i juni 2016.Vi räknar med att ha vår egen "förädlade" whisky ute på marknaden inom några år. Det som dock är helt avgörande för när den kommer ut är kvalitén, vi släpper en produkt först när den motsvarar våra högt ställda krav.

Vi har också ett antal tunnor på lager i Skottland, tunnor som vi vill fortsätta att lagra ytterligare några innan det är dax att buteljera.


Vi importerar även whisky som redan buteljerats, dels under vårt eget namn men även andra intressanta buteljeringar som inte finns tillgängliga på den svenska marknaden.


Vi har för närvarande ingen egen öltillverkning, men däremot samarbetar vi med två skotska bryggerier, som vi representerar här i Sverige. På gång är även att brygga vårt eget öl i samarbete med något/några etablerade mikrobryggerier.


Självklart ingår även whisky. öl och andra destillat provningar i vår verksamhet, allt från traditionella provningar där vi kommer med förslag eller gemensamt med kunden kommer överens om ett tema men även provningar där vi kombinerar whisky och/eller öl med mat och dryck man kanske normalt inte förknippar med dessa drycker.